ADHD i relationer

För vissa kan det vara svårt att hålla humöret uppe efter en lång och stressig dag på jobbet, och tar ut spänningarna på familjen när de kommer hem. Andra kan ha svårt för att inte ge efter för impulser och falla för frestelser. Eller så kan det vara de små vardagsproblemen som att tappa bort nycklarna för femtioelfte gången, eller att inte svara på sms, som leder till konflikter med nära och kära. Relationer är kluriga.

Förklara för andra

När en person till exempel ofta kommer försent eller glömmer bort saker kan det skapa irritation och uppfattas som att personen inte anstränger sig, fast det inte alls är så. Därför kan det vara viktigt för omgivningen att förstå varför man har svårt med vissa saker.

Ju mer man förstår sig själv och accepterar sitt sätt att fungera, desto lättare kan det bli att förhålla sig till andra och deras förväntningar. Det blir också lättare för dig som har ADHD att förklara för andra vad du behöver för att må bra, så att de kan försöka anpassa sig till dig och inte bara tvärtom.

 

Vad är ADHD?

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, vilket brukar översättas till aktivitets- och uppmärksamhetsstörning.

Patientberättelser om relationer

Här kan du läsa om hur Emma, Milan och Elin reagerar i olika relationer och vad psykologen Hannah R Jakobsson svarar.

Emma, 35 år

”När jag kommer hem så släpper jag ut alla spänningar. Jag har ju den här korta stubinen. Jag snäser och fräser eller blir arg helt oprovocerat och så skäms jag och måste säga förlåt. Och då säger alltid min sambo – jag vet, vi släpper det. Men det räcker inte för mig. Jag måste ändå ringa fem gånger, ibland hela dagen, och säga förlåt gång på gång. Det jobbiga i relationen är alltså inte det första grälet utan det som kommer efteråt, alla förlåt som måste bli sagda.”

Milan, 22 år

”Jag har vuxit upp med mycket förändring. Till exempel möblerade vi ofta om hemma. I förhållanden vill jag också hålla på och flytta lampor och vaser men det är stressande för den jag är tillsammans med. Jag är tyvärr den person i förhållandet som man inte vet var man har.”

Anna, 46 år

”Jag blev till slut tvungen att söka jobb, trots att jag var utbränd. Då valde jag istället att kasta mig in i studier igen, för det var det jag kände att jag möjligtvis skulle kunna klara av. Då skulle jag i alla fall slippa att vara ute i samhället och kunde sitta hemma och läsa böcker. Men det gick ju inte alls bra eftersom någon som är utbränd inte kan fokusera. Till slut gav jag fan i alla akademiska poäng jag hade och började städa. Det kräver inte så mycket av huvudet vilket gjorde att jag fick ro att bearbeta mitt liv och ändå få in pengar. Därefter jobbade jag som personlig assistent och för ett halvår sedan arbetade jag i en reception. Att sitta och fippla med små saker i ett datorsystem är verkligen inte ett jobb för någon med ADHD, i alla fall inte för mig. Men trampar man i klaveret tillräckligt många gånger blir man till slut superskärpt.”

Elin, 28 år

”Jag är ganska impulsiv. När jag var 21 gifte jag mig till exempel med en kille som jag bara hade känt i åtta dagar. Jag tror inte att jag hade gjort det om jag inte hade haft ADHD.”

Emma, 35 år

”För mig är det ganska stor skillnad mellan kompisrelationer och kärleksrelationer. Jag vet inte vad det beror på riktigt. När det kommer till kompisrelationer så har jag alltid varit extremt mån om att vara till lags. När jag var yngre hade jag svårt att behålla vänner. Jag blev för mycket och det skar sig efter ett tag. Den där känslan av att vara fel har hängt kvar och därför är det väldig ansträngande för mig med vänskapsrelationer. Men jag har börjat lära mig att sätta gränser.”

Specialisten svarar

Hannah R Jakobsson, leg. psykolog

Är det svårare med relationer när man har ADHD?

– Alla människor har olika svårt med relationer. Med det sagt så är ADHD definitivt en påverkande faktor när det kommer till svårigheter i relationer. I och med det ser man också fler separationer hos personer med ADHD.

Varför är det så?

– Dels kan det ha med impulskontroll att göra. Att härda ut och att kunna stanna i relationen fast att man bråkar och det är jobbigt. Sedan kan det vara svårare att låta bli frestelser vilket kan leda till otrohet. Det i sin tur hör kanske även ihop med behovet av spänning. Man kan ha svårt att acceptera situationer där det inte händer så mycket.

Därutöver har vi allt det praktiska. Är man ständigt den som glömmer att köpa mjölk, aldrig går att nå för att mobilen laddat ur, glömmer att betala räkningar och andra vardagliga men viktiga saker, så påverkas ju givetvis relationerna. När det gäller kvinnor så finns det dessutom forskning som visar att PMS (premenstruellt syndrom) eller PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) som den värre formen kallas, också är en faktor som förvärrar symtomen åtminstone en tredjedel av månaden. Det är ganska mycket. Jag råder alltid mina kvinnliga patienter att kartlägga sina menstruationscykler och dela dessa uppgifter med sina partners.

Finns det någonting man kan tänka på när man lever med en person som har en ADHD-diagnos?

– Läs på! Alla människor har egenheter som man behöver förhålla sig till när man lever i en relation, men hur ofta finns det en manual? Här finns det ju alltifrån appar till litteratur. Utnyttja det!

Källor
  • 1177.se
  • Fyra bokstäver – en bok för dig som fått en ADHD-diagnos som vuxen